Feb 9, 2011

Guacamole, Bir Yaklaşık Sonuç


Dostlarım, daha önce de bahsettiğim guacamolenin tarifine geldi sıra. Yalnız tarife geçmeden evvel bu salata/meze türü (dip diyenin kafasına dipçikle vurasım geliyor. Dip ne lan?) yiyeceğin ana maddesi olan avokado ile tanışıklığımın öyküsünü de anlatmak isterim.

Banınız!




Sene 2000, aylardan Haziran. New York eyaletinin müstesna şehri New York City’de, o zamanlar pek idealist bir bilimadamı adayı olan ben, yaz stajı yapmaktayım. Enstitüden alacağım maaş için gereken işlemlerin Amerikan bürokrasisinin çetrefilli yollarında bu kadar sürüneceğini bilmediğimden, az bir para ile gitmişim yanımda. Eee, paralar suyunu çekip de bir-iki hafta kadar fotosentez yaptıktan sonra nihayet maaşımı alınca, dedim markette ne var, ne yoksa eve doldurayım. O zamana kadar hiç denemediğim avokado meyvesi de aldıklarımdan biri. Eve geldim, soydum avokadoyu, attım bir dilim ağzıma, keşke atmaz olaydım! Gazyağıyla gargara yapmış, üstüne çamaşır deterjanı yemiş gibiyim, dilimde o kadar kekre bir tat var ki ağzım yüzüm yamuldu. Bir de Bilkent Real’de buna bizim bursun yarısı kadar fiyat biçiyorlar, yuh olsun diyerek kalan meyveyi çöpe atmamla avokado defterini kapatmam bir oldu. Ta ki, yıllar sonra yine aynı şehirde, yarım avokado yiyerek doyabilen insanüstü ev arkadaşım Rana yeniden aklımı çelene kadar. Onun öğün dediği, benim dişime dolgu muamelesi bile yapmayacağım yarım avokadodan tadınca, anladım ki yıllar önce ‘ham meyvayı koparmışlar dalından!’


Kıssadan hisse: Avokadoyu aldığınızda sertse, zinhar kesip soymamak, birkaç gün oda sıcaklığında bekletmek gerekiyor mutlaka. Ne zaman ki, avokadonuz kabuğuna bastırınca oda sıcaklığındaki tereyağı gibi hafifçe içeri göçüyor, yumuşak bir dokusu var, ancak o zaman yenmeye hazır oluyor. Tecrübeyle sabittir.


2 olgun avokado (Seçme şansınız varsa Hass olsun cinsi.)

2 orta boy domates

1 kırmızı soğan

30 dal taze kişniş (Kişnişe alışma evresindeyseniz, daha az da olur.)

1 misket limonu suyu (Önce birazını ayırın, ekşiliğine bakıp ekleyin kalanı.)

Tuz, karabiber

Sızma zeytinyağı


İsteğe bağlı olarak 2 diş dövülmüş sarımsak ve 1-2 adet yeşil biber, ya da kurutulmuş biber, pul biber vb.


   1. Kırmızı soğanı mümkün olduğunca küçük doğruyoruz. Ben dişe gelmesini sevmediğim için tuzla ovalayıp, yıkayıp iyice süzüyorum. Ancak, şart değil.
   2. Domatesleri de küçük küpler halinde doğruyoruz.
   3. Avokadoyu boydan 1cm’lik dilimlere ayırıp, yine 1cm kalınlığında doğruyoruz. Çok küçük yapmıyoruz ki, en sonunda karıştırınca iyice püreye dönmesin.
   4. Kişnişi de maydanoz gibi ayıklayıp, ince ince kıydıktan sonra, tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Artık mısır cipsiyle mi olur, köftenin yanına mı yakışır karar verip afiyetle yiyoruz.


Bu salatanın olmazsa olmazı bence kişniş. Hani misket limonu yoksa limon suyu, kırmızı soğan yoksa, normal yemeklik soğan vb. olabilir belki (kullanın diye teşvik etmiyorum, aman diyeyim, sadece zorda kalındığında), ama kişniş yoksa salatanın tadı fevkaladenin de fevkinde mertebesinden, hmm güzel olmuş mertebesine iniyor. Bir yaklaşık sonuç demem de, kırmızı soğan yerine yemeklik soğan kullanmamdan bu arada.


Bu vesile ile, programını hayranlıkla ve de ağzımın suyu akarak izlediğim Vedat Milor’dan bir ricada bulunmak isterim. Vedat Bey, ne olursunuz şu kişnişe ‘cilantro’ demeyin, gözünüzü seveyim. Nasıl ki misket limonu ‘lime’ olunca fiyatı üç katına çıktı, ‘cilantro’ da Cihangir-Nişantaşı jargonuna girerse ayvayı yediğimizin resmidir, marketten alınmaz olur artık. 

6 comments:

  1. yanında da guadalajara yöresinden boğma erik tekilası olursa âlâ olur..

    ReplyDelete
  2. sevgili yazar,

    malumatı olmayanlar için bir "kişniş for dummies" temalı bir yazı yazsanız diyorum.

    selametle,

    ReplyDelete
  3. kişnişin şık bir resmini ekler misiniz pek muhterem blog sahibesi?

    ReplyDelete
  4. Ha ha, amacim kişniş konusunda merak uyandırmaktı zaten :) Eve alır almaz fotoğraflayacağım sizin için, bir de yazı gelir mi yanına, bilemem...

    ReplyDelete
  5. yaaaa bak söylemiyorlar yemek tarifleri buraya giriliyor diye ben de yazarımıza kızıyorum bana neden her cuma yemek tarifi göndermiyor diye... aaah ahhh.... yoğurt terbiyeli yemek tarifi isteriz...

    ReplyDelete
  6. evde tek başıma kahkaha attırdın bana. bloguna ve anlatımına bayıldım tek kelimeyle.

    ReplyDelete