Jan 13, 2011

Soğan Çorbası


 Tabii miktar vererek anlatmam zor biraz, ama deneyeceğim.

Çok obur olmayan 4 kişi için:

1 yemek kaşığı tereyağı ve 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un (tepeleme değil, ama silme de değil, arası)
Yarım kilo kuru soğan
1.5 su bardağı tavuk suyu
1.5 su bardağı et suyu
Tuz, şeker, karabiber, bolca kekik ve varsa yenibahar
Kızarmış ekmek
Kaşar peyniri

  1. Yağları tencerede eritip, unu hafif kahverengileşinceye kadar kavuruyoruz.
  2. Kavrulan unun üzerine, çeyrek halka şeklinde, ince ince doğradığımız soğanları ekliyoruz, unla iyice karıştırıyoruz. Tuz ve 1 çay kaşığı kadar şekeri ekliyoruz. Beş dakika kadar kavuruyoruz. Altını kısıp, arada bir karıştırarak, kapağı kapalı olarak 30-40 dk. kadar pişmeye bırakıyoruz. Yarım çay bardağı kadar su ekleyebiliriz garanti olsun diye, ama kapağı kapalıyken soğanlar su saldığı için hemen dibi tutmuyor.
  3. Soğanlar pişmemişse, nahoş, hani yeni soğan yiyen biri gelmiş de suratınıza hohluyormuş gibi bir koku oluyor, o koku geçene kadar pişiriyoruz. İyice su verecek, en sonunda da tüm su buharlaşacak, un ve soğanlar tencerenin dibine yapışıp, hafif kahverengi olacaklar, ama tabii yanmayacaklar. Bu kahverengileşen arkadaşlar, su ekleyince tencereden ayrılacak ve çorbanın rengini koyulaştıracak, istediğimiz bu. Piştiğinde soğanlardan daha tatlımsı bir koku geliyor olacak, tadınca da güzel olacak.
  4. Eşit miktarlarda tavuk ve et suyu ekliyoruz, önce birer bardak, sonra çorbanın kıvamına göre artırıyoruz. Sular sıcak olursa daha iyi tabii, bir de et ve tavuktan birini bulyon olarak kullanabiliriz belki, ama ikisini de bulyon kullanıp iyice yapay hale getirmiyoruz. Tencerenin dibine yapışanları karıştırarak iyice çözüyoruz, tuz ve bol miktarda kekik ekleyip (varsa yenibaharı da), altını kısıp, kapağını kapatıp bir 10-15 dk daha pişiriyoruz.
  5. Çorbayı tek kişilik güveçlere bölüyoruz, ya da tek kişilik fırına dayanıklı başka bir kaba. Üstlerine birer dilim kızarmış ekmek koyup, rendelenmiş kaşar serpiyoruz.
  6. Fırında (200°C gibi) kaşarlar kızarıncaya kadar tutup, elimizi kolumuzu yakmadan servis yapıyoruz.

Not: Bulyon kullanacaksak, ya da et/tavuk suyu tuzluysa, tuzunu baştan az koymayı unutmuyoruz. Bulyon kullanacaksak tabii normal su ekliyoruz et/tavuk suyunun yerine, mesela ben en son makarna suyu koydum, o da güzel oldu. Makarna suyu tarhana çorbasında da süper oluyor, ama sıcakken tarhanayı eklerseniz topak topak olur, onun için ben biraz soğuk suyla seyreltip, soğutuyorum (yoksa makarna suyu soğuyunca pelte gibi olur), sonra tarhanayı ekliyorum.

3 comments:

  1. peki vejetaryenler nasıl yapacak bu çorbayı.

    ReplyDelete
  2. Onlar yapmayacak, sadece bakacak Ilkercigim :)

    Zevcene anlattim ben sebze suyu ile de yapabilecegini, ama ayni lezzeti verir mi bilemem, dedim. Sevgisini katacakmis, o zaman verirmis. Bakarsin artik tadina.

    ReplyDelete
  3. zevcem yapsin, bakarim tadina. sonra bir fikir beyanında daha bulunurum inşalla.

    ReplyDelete